Høringssvar budget 2025-2028

Vi har i dag sendt følgende høringssvar til kommunalbestyrelsen herunder økonomiudvalget.

Høringssvar vedr. budget 2025-2028

I et skolevæsen, der i forvejen er presset af tidligere rammebesparelser, inklusionsudfordringer og et stigende antal børn og unge i mistrivsel, er der ikke behov for nye (ramme)besparelser, der alt andet lige særligt vil ramme nogle af de funktioner og opgaver på skolerne, der har til formål at inkludere og understøtte børn med særlige behov eller udfordringer. Vi er bekymrede for vores skolevæsen og den kvalitet, som Hvidovre vil kunne tilbyde borgerne i fremtiden, hvis skolevæsenet igen skal holde for med både rammebesparelser og besparelser på konkrete områder, der i begge tilfælde ikke kan undgå at medføre serviceforringelser. Borgerne har i forvejen høje forventninger til den kvalitet, som skolerne skal løse – forventninger, som det er vanskeligt under de nuværende rammer at efterleve.

Derfor hilser vi det velkomment, at man med dette budgetforslag også kigger på investeringsforslag på folkeskoleområdet. Det er dog i den forbindelse afgørende, at man ikke med den ene hånd tilfører midler til området som en investering - men samtidig med den anden hånd fjerner midler i form af fx rammebesparelser. Samtidig har vi en bekymring for, hvor stor effekt de planlagte investeringer vil have i forhold til de besparelser, der har været gennemført gennem flere år - særligt i forhold til den store opgave, der venter skolevæsenet i de kommende år, når man skal omstille sig til helt nye måder at drive skole på med henblik på at skabe deltagelsesmuligheder for alle. Hvis vi i forvejen havde “en folkeskole i superligaen”, ville investeringen kunne give det forventede løft, men hvis man efter flere år med besparelse mere har en folkeskole, der “kæmper nede i divisionerne”, risikerer man, at den tiltænkte investering mest af alt vil blive oplevet som et lille plaster på såret - men ikke engang nok til bare at standse blødningen.

Vi er særligt bekymrede for forslaget om at afskaffe midlerne til lejrskoleture på 8.-9. årgang, da det vil betyde, at der forsvinder et vigtigt tiltag for børn og unges trivsel samt deres mulighed for at danne nye relationer på tværs af vennegrupper. Et sådan besparelsesforslag vil typisk også ramme hårdest for de børn, der i forvejen har de sværeste forudsætninger. Måske skulle man derfor i stedet aflyse salget af Svejbæk og prioritere de fællesskabende aktiviteter i endnu højere grad - og særligt hvis målet er at styrke lige deltagelsesmuligheder for alle og effekten af den investering, man vil lave på det område.

  

Skolelavervisammen Dlf

Emner

Målgruppe